Categories
Uncategorized

Første forelesning – OKR (Objective key results)

Hvorfor skal vi benytte OKR?
OKR synliggjør ambisjoner og veien dit som kan gi god motivasjon for prosjekter.

Jeg hadde ikke hørt om OKR før og det hørtes ut som noe avanserte og innviklede greier før jeg fort skjønte hva det gikk ut på.

Synliggjøring av mål og hvordan oppnå målene er jeg veldig godt kjent med fra mange ulike områder. Mye gjennom sport og mye gjennom ulike personer som har snakket om viktigheten rundt dette.

Jeg har lært tidligere at noe av det beste for å oppnå det du vil er å skrive det ned, se målet svart på hvitt på et ark foran ansiktet ditt. Si målene dine og drømmene dine høyt til deg selv. Se alt for deg fra endemålet til veien dit og gjør handlinger deretter.

I sport spiller mental trening som går ut på det å se for deg hvordan du skal nå målet en ekstrem viktig rolle.
Hvordan skal en bokser vinne kampen? Ved å ha visualisert kampen hundre om ikke tusen ganger i forveien. Vite hva som kommer og ha en plan klar på et motangrep.
Hvordan forbereder Formel 1 kjørerne seg på løp? Ved å se banen utallige ganger og vite hva som må gjøres i hver eneste sving for å vinne.

Hva er OKR?
OKR er ikke noe nytt og fancy, men kan høres veldig nytt og fancy ut for mange til tross for at det har blitt brukt veldig lenge. OKR er et styringssett som brukes i mange av de større organisasjonene vi har i dag. Noen brukere av OKR er for eksempel Twitter, Spotify, Google og Slack.

OKR er enkelt forklart et system for gjennomføring. Hovedsakelig består OKR av to spørsmål knyttet til ett kvartal hvor en en svarer på hva man vil oppnå (Objective) og hvordan man vil oppnå det (Key Results). Key Results forteller hva som må oppnås for å oppnå et Objective.

Eksempel på hvordan OKR kan se ut, sånn vi har brukt det i timen:

Objective: Sette i gang en brukervennlig og fullt fungerende nettbutikk.
Teammedlemmer: Ole, Dole & Doffen

KR1: Få 1000 besøkende (5/10)
KR2: Få 500 følgere på sosiale medier (8/10)
KR3: Selge 100 produkter gjennom nettsiden (4/10)


Tallene bak hvert key result er en indikator eller rangering fra 1-10 på hvor stor sjanse det er for at man når akkurat det målet. Disse tallene oppdateres jevnlig for rapportering på hvordan man ligger an. Av key results er det vanlig med mellom 2-5 stk hvorav 3 skal være mest optimalt.

OKR kan være veldig nyttig da man ofte kan spore av fra målene. Hvis man er i tvil eller ikke husker hva som skal gjøres vil bruk av OKR gjøre det enkelt å få frem målene foran seg igjen.

Til slutt legger jeg til et par klipp rundt dette om å visualisere mål hentet fra Ted Talks:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *